Krijgen Herseltse onthaalouders en creches ook subsidie voor herbruikbare luiers?

05 December 2023

Krijgen Herseltse onthaalouders en creches ook subsidie voor herbruikbare luiers?

Herselt biedt een subsidie voor herbruikbare luiers aan haar inwoners. Om de afvalberg verder te verkleinen wil Groen dat ook Herseltse onthaalouders en creches hier gebuik van kunnen maken.

Onthaalouders en creches zitten met een enorme berg afval van wegwerpluiers. Daarom zijn er onthaalouders en creches die in eigen regie en in samenwerking met de ouders graag de opvangkinderen in wasbare luiers willen steken om zo de afvalberg te verkleinen. De mogelijke impact van zo'n initiatief is best groot. Om een concreet voorbeeld te geven: bij de onthaalmoeder waar de dochter van ons gemeenteraadslid naartoe gaat, komen 5 kindjes per dag (onthaalouders mogen tot 8 kinderen per dag per begeleider opvangen). Per dag worden er 4 à 5 luiers verschoont (we zullen voor de rekensom optimistisch 4 luiers nemen). Dit wil zeggen 20 luiers per dag (5 kindjes x 4 luiers). Als we dan een fulltime werkende onthaalouders hebben, spreken we van 100 luiers per week! +400 luiers in een maand! En bedenk dan eens hoeveel luiers er in een crèche gebruikt worden… Vervang al die wegwerpluiers door herbruikbare luiers en je maakt een gigantisch verschil. Stel je voor hoeveel duurzamer onze gemeente kan zijn als we onze kinderen wasbare luiers aandoen en de luiers ook nog eens gewassen worden met regenwater op energie van zonnepanelen. Ook het wasmiddel kan zelfs ecologisch. 

Daarom vroegen we het bestuur tijdens de gemeenteraad van november om ook voor onthaalouders en creches een subsidie te voorzien om de initiële investering in herbruikbare luiers te ondersteunen. Uiteraard met een passend subsidiereglement.

Ons agendapunt werd jammer genoeg niet goedgekeurd, al wist de bevoegde schepen ons wel te zeggen dat het idee wordt besproken in het kader van een breder ondersteuningsbeleid voor Herseltse onthaalouders en creches. We zijn alvast benieuwd wat het wordt.